Porast nano influencera

Oni žive među nama - hodaju, pričaju, stvaraju, objavljuju, dijele. Možda znate nekoga od njih. Možda čak i jeste jedan od njih

O kome zapravo govorimo? O nedostižnim nano influencerima. U svijetu influencera gdje su autentičnost i angažiranost poželjniji od samog dosega, ovi maleni, ali snažni kreatori, sve brže dobivaju pažnju brendova i agencija. U nastavku donosimo sve što trebate znati o njima.

 

Tko je zapravo nano influencer?

Nano influencer je zapravo influencer s 1.000-10.000 pratitelja na društvenim mrežama, s naglaskom na Instagramu. Nemojte ga miješati sa mikro influencerom, koji većinom ima između deset i pedeset tisuća pratitelja na društvenim mrežama.

Osim po broju pratitelja, nano influenceri su često primijećeni jer njihove objave u određenim kategorijama, kao što su npr. problematična koža ili recikliranje, stvarno dopiru do publike kojoj su takve teme od interesa. Pratitelji traže ovakve influencere upravo zbog njihove stručnosti u nišnim temama, koje na drugim kanalima ne predstavljaju pretjerano relevantan sadržaj. Također, nano influenceri se često mogu naći u tradicionalnijim kategorijama kao što su hrana, ljepota i putovanja.

 

 Zašto se nano influenceri sve više ističu na tržištu?

Još od početka partnerskih odnosa s influencerima, brandovi su tražili influencere s velikim brojem pratitelja kako bi osigurali da sadržaj postigne najveći mogući doseg. Međutim, s razvojem industrije brendovi postaju oprezniji kada je riječ o  lažnim sljedbenicima i neželjenim botovima, a Gen Z pokazuje sve veću sklonost "nefiltriranom" naspram "Insta-savršenom".

Taj pomak rezultirao je dosegom koji se temelji na angažmanu i autentičnosti.

 

Prema izvještaju State of Influencer Marketing 2019, prosječni 'Engagement rate' (ER) na Instagramu za influencere sa više od milijun pratitelja iznosi 1,97%, dok postotak za influencere sa 1.000-5.000 pratitelja iznosi 5,60%. Što je veći 'Engagement rate', to su pratitelji aktivniji –a obzirom da nano influenceri teže povezivanju sa svojim pratiteljima i stvaranju odnosa sa njima, njihova publika se pokazala vrlo aktivnom.

 

Podaci industrije potvrđuju stabilan rast manjih influencera općenito. Prema CreatorIQ, u 2016. godini na svaku makro influencer kampanju postojale su tri kampanje s mikro ili nano influencerima. U 2018. godini taj se broj utrostručio.

 

Bez obzira na sve više suradnji koje brendovi ostvaruju s nano influencerima, oni su i dalje pretežno neiskorištena grupa.

State of Influencer Marketing 2019 procjenjuje da 85,4% Instagram influencera ima između jedne i dvadeset tisuća pratitelja, dok se samo njih 0,3% može pohvaliti sa više od milijun pratitelja. To brendovima daje mnoštvo potencijala za ostvarivanjem suradnji s mikro i nano influencerima – smanjuje se suradnja s partnerima koji imaju pretjerano brendirani sadržaj na svojim mrežama i olakšava se – uz bolju isplativost - mjerenje uspješnosti.