ChatGPT predstavlja priliku, ali ne može zamijeniti ljudsku kreativnost

Naša najnovija #VoxPopuli anketa na temu korištenja umjetne inteligencije, prvenstveno ChatGPT-a, pokazuje da ga mnogi ispitanici vide kao priliku za razvoj poslovanja, a ne prijetnju, iako skoro svi misle da ne može nadmašiti ljudsku kreativnost.

2 min za čitanje
Piše: Mia Musulin

Razni oblici umjetne inteligencije već su godinama prisutni u gotovo svakom dijelu privatnog i poslovnog života. Iako korištenje umjetne inteligencije često život čini lakšim, dobro je zapitati se treba li i gdje povući granicu. A ona je trenutačno na jednom od najaktualnijih inačica umjetne inteligencije, ChatGPT-u o kojem su svi barem nešto čuli, a mnogi ga u poslovanju i koristili.

Kroz našu redovnu #VoxPopuli anketu stoga smo ovaj put pokušali doznati kako ispitanici vide evoluciju umjetne inteligencije u ChatGPT, programu koji može osmisliti tekstove za društvene mreže, idejne koncepte kampanja i još mnogo toga.

 

Umjetna inteligencija doživljava se kao prilika, a ne prijetnja

 

U anketi koju smo proveli na Instagramu, preko polovice sudionika ankete (74 %), odgovorilo je da umjetna inteligencija predstavlja priliku za razvoj poslovanja, a puno manje (26%) da vidi kao prijetnju. S druge strane, nešto manje (64%) ispitanika svakodnevno se susreće s umjetnom inteligencijom, a njih 36% ne susreće. Vrlo visokih 89% ispitanika zna što je ChatGPT, dok ga je 58% barem jednom koristilo.

 

ChatGPT može biti koristan u komunikacijskoj industriji 

 

Kada je riječ o ChatGPT-u kao trendu, 35% ispitanika misli da je prolazan, a 65% trajan. Ipak, mišljenja nisu toliko podijeljena kad je u pitanju koliko je ChatGPT koristan u komunikacijskoj industriji jer ga takvim smatra čak 95% ispitanika. Unatoč tome, samo 21% ispitanika misli da će ih ChatGPT jednog dana zamijeniti na radnom mjestu, a čak 75% da će imati pozitivan utjecaj na komunikacijsku industriju.

 

I ChatGPT je kreativan, ali ne koliko i čovjek

 

Većina ispitanika (94%) misli da ChatGPT može pomoći u pisanju tekstova, a njih 60% i u odabiru influencera. Ipak, skoro svi ispitanici, njih čak 95% smatra da unatoč svim mogućnostima, ChatGPT ne može zamijeniti ljudsku kreativnost. 

Osim na Instagramu, o umjetnoj smo inteligenciji i ChatGPT ispitali i naše pratitelje na LinkedInu. Rezultati su, kad je u pitanju ljudska kreativnost, vrlo slični pa čak 82% ispitanika ondje također smatra da je ljudska kreativnost nenadmašna. Ipak, isto toliko posto ispitanika na LinkedInu umjetnu inteligenciju i ChatGPT smatra – prilikom.

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter!

I uvijek budite u tijeku s novostima iz Dialoga.

Izdvojeno

Mikrofeminizam na TikToku

Mikrofeminizam na TikToku – trend koji mijenja narativ

Skretanjem pažnje na seksizam i "mikroagresije" s kojima se žene susreću u svakodnevnom životu, kreatori sadržaja na TikToku potaknuli su razgovor o rodnim nejednakostima koje su prisutne u današnjem društvu.

Senior PR Executive Wanted!

Ako si spreman/na za promjenu, pridruži se jednoj od najistaknutijih domaćih agencija za komunikacijski menadžment i postani dio našeg tima!

Mali influenceri donose velike rezultate

Saznajte kako i zašto mikro-influenceri preuzimaju primat u influencer marketingu