Cyber-opasnosti vode na ljestvici rizika

U online svijetu sve je više prijevara, a na meti su i privatni korisnici i kompanije.

4 min za čitanje
Piše: Marko Sitar

Online svijet svakim danom ima sve više korisnika, a samim time i sve više prilika za razne prijevare. Prema Allianzovom barometru rizika za 2022. godinu, tzv. cyber-opasnosti danas predstavljaju najveći razlog za zabrinutost kompanija, a i nedavno smo svjedočili velikom cyber napadu telekom kompanije u kojem su dovedeni u opasnost veliki broj osobnih podataka građana.

Koristi od online shoppinga imaju i korisnici, kao i kompanije koje su se prilagodile modernim načinima trgovine. Osim što je jednostavno, brzo i najčešće nam bude isporučeno u dogovorenom roku do vrata kućnog praga, imamo mogućnost izbora između beskonačno mnogo ponuda koje se nalaze na raznim web stranicama, platformama i online shopovima. Svi volimo rezervirati putovanja, plaćati račune, kupovati stvari, odjeću ili svakodnevne potrepštine iz udobnosti svog naslonjača, a prema zadnjim istraživanjima zabilježena je pojačana učestalost i intezitet online kupnje kod Hrvata tijekom pandemije. Međutim, ako nismo oprezni i postanemo žrtva internetske prijevare tu udobnost ćemo skupo platiti. U tom procesu često su oštećeni i brendovi koji su iskorišteni za lažni plasman roba ili usluga.

U nastavku vam donosimo nekoliko korisnih savjeta kako prepoznati i izbjeći internetsku prijevaru kako biste mogli bezbrižno uživati u svojoj online kupovini.

  1. Dobro provjerite naziv domene

Adrese s pravopisnim greškama te neobičnim riječima i simbolima u sebi trebale bi biti prvi alarm da bi se moglo raditi o prijevari. Kupujte samo od provjerenih brendova i uvjerite se da je stranica preko koje kupujete proizvod njihova službena. Ne vjerujte stranicama sličnim sljedećim primjerima: adidasbestoffer.com ili cheapraybans.com

Adresa koja završava sa .xyz nikako ne zvuči dobro i uvijek bi se trebali držati onih stranica čija adresa započinje s kraticom HTTPS (eng. Hypertext Transfer Protocolm, a slovo S se odnosi na Secure = sigurnost).

  1. Upitajte se: zvuči li predobro da bi bilo istinito?

Već nekoliko tjedana čeznete za novim modelom tenisica vašeg omiljenog brenda, ali trenutno su preskupe za vaš budžet? Surfate internetom i naiđete na nevjerojatnu ponudu gdje vaše tenisice više ne koštaju 1.200 kn, već 190 kn. Je li moguće?! Naravno da nije! Ovakve ponude odmah na prvu ne zvuče realno, pogotovo ako ne dolaze direktno od brenda ili neke druge relevantne i provjerene stranice za kupovinu.

  1. Temeljito istražite stranicu

Prije nego se odlučite na kupovinu, uvjerite se da stranica na kojoj pretražujete ima sve točne i istinite informacije kao što su: sjedište gdje je tvrtka registrirana, uvjete poslovanja, adresu i telefonski broj. Provjerite društvene mreže, recenzije i komentare stvarnih kupaca. Posebno obratite pozornost na dizajn web stranice te njenu strukturu i pismenost i izgleda li profesionalno ili amaterski. Imajte na umu da lažne internetske stranice često mogu izgledati vrlo realno i vjerodostojno.

  1. Ne otvarajte nepoznate e-mailove sa sumnjivim linkovima

Dobili ste e-mail o obavijesti da ste nešto osvojili na nagradnoj igri koju uopće niste ni igrali? U mailu se nalazi link koji vas navodi da ga otvorite i ostavite svoje podatke? Ovakve e-mailove odmah izbrišite i nipošto ne otvarajte linkove, jer se najvjerojatnije radi od tzv. phising mailovima čija je svrha da klikom na link aktivirate zloćudni softver koji će napadaču omogućiti pristup vašem uređaju i osobnim podacima. Ponekad se može učiniti da ovakvi e-mailovi dolaze od strane stvarnih i poznatih kompanija ili institucija, te je vrlo važno obratiti pažnju na sve detalje kao što su izvor, logičnost, pismenost i istinitost podataka.

  1. Prije plaćanja uvijek razmislite dvaput

Ako ne dajete novac nepoznatim ljudima, isto tako nemojte uplaćivati novac preko nepoznatih i neprovjerenih stranica. Podatke o kartici unosite isključivo na sigurnim internetskim stranicama i nikada ne šaljite presliku kartice, broj kartice, PIN ili presliku osobne iskaznice. Plaćajte samo kada ste spojeni na sigurnu internetsku vezu i koristite sigurne servise za plaćanje koji koriste pune sustave za provjeru autentičnosti. Izbjegavajte plaćanja izravno na račun te se posavjetujte sa svojom bankom o najsigurnijem načinu plaćanja internetskih kupovina.

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter!

I uvijek budite u tijeku s novostima iz Dialoga.

Izdvojeno

Discord – IT mjesto za online druženje u 2024.

Ova besplatna aplikacija za tekstualne, glasovne i video razgovore isprva je bila jako popularna među gejmerima, a danas je koriste brojne zajednice različitih namjena, poput grupa za učenje.

TV je i dalje dominantan izvor vijesti, ali online platforme kontinuirano jačaju

Građani Hrvatske najviše vjeruju tradicionalnim medijima, dok su oprezni oko informacija s društvenih mreža i messaging aplikacija, iako ove komunikacijske platforme koriste sve više.

Tajna koju kriju najbolji svjetski brendovi

Izvješće Interbranda o Najboljim globalnim robnim markama u 2023. sveobuhvatno je vrednovanje i istraživanje onoga što je potrebno da postanete jedan od najvrjednijih brendova na svijetu.