Novo lice odnosa s javnošću

Društveni mediji postali su neizostavni dio PR strategija u komunikaciji s javnošću, medijima i donositeljima odluka.

2 min za čitanje
Piše: Tea Tizaj

Odnosi s javnošću zadnjih su se godina promijenili više nego u prethodnih sto. Velikim dijelom to možemo zahvaliti sve većem utjecaju društvenih mreža, koje osim intenzivne i izravne komunikacije s potrošačima i kreatorima javnog mijenja osiguravaju platformu za praćenje pulsa javnosti, učenje o preferencijama korisnika i prikupljanje podataka za oblikovanje budućih inicijativa i komunikacijskih kampanja.

Ne smijemo zaboraviti da se i novinari sve češće obraćaju javnosti putem društvenih mreža, a uz Facebook jedna od omiljenih im je i Twitter. Koristeći jasne i kratke tweetove do 280 znakova, svojim sadržajem ispitujuosjećaje publike i skeniraju javno mišljenje kako bi imali osjećaj za ‘klimu’ koja okružuje aktualne teme.

Tvrtke koje zauzimaju stav rastu brže

Neka od društveno aktualnih pitanja, poput zaštite okoliša ili prava LGBT zajednice, postala su važan dio konverzacija na društvenim mrežama, pa ih stručnjaci za odnose s javnošću uzimaju u obzirom prilikom kreiranja PR strategija u domeni korporativnih i brend komunikacija.

Istraživanje Accenture Strategy pokazalo je da čak 62% potrošača želi da se brendovi zalažu za društvene probleme. Trećina potrošača kupila bi proizvod od brenda koji je istupio u javnost sa svojim stavovima, čak i kada se radi o nepopularnom uvjerenju. S obzirom na to, ne čudi da tvrtke koje su jasno zauzele stav kroz cjelokupnu komunikacijsku strategiju u prosjeku rastu tri puta brže od svojih konkurenata.

Svjedoci smo vremena u kojem demokratizacija odnosa s javnošću nikad nije bila snažnija. Društvene mreže u tome su odigrale najvažniju ulogu, a njihovi utjecajni korisnici i kreatori sadržaja čine ključne predvodnika mišljenja i trendova. Kako bi u potpunosti iskoristili društvene medije kroz PR aktivnosti, bitno je osluškivati publiku, biti spreman na povratne informacije i zauzeti stavove prema važnim pitanjima. Ako istinski vjerujete u njih korist će biti višestruka.

 

Izvor: Falcon

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter!

I uvijek budite u tijeku s novostima iz Dialoga.

Izdvojeno

Discord – IT mjesto za online druženje u 2024.

Ova besplatna aplikacija za tekstualne, glasovne i video razgovore isprva je bila jako popularna među gejmerima, a danas je koriste brojne zajednice različitih namjena, poput grupa za učenje.

TV je i dalje dominantan izvor vijesti, ali online platforme kontinuirano jačaju

Građani Hrvatske najviše vjeruju tradicionalnim medijima, dok su oprezni oko informacija s društvenih mreža i messaging aplikacija, iako ove komunikacijske platforme koriste sve više.

Tajna koju kriju najbolji svjetski brendovi

Izvješće Interbranda o Najboljim globalnim robnim markama u 2023. sveobuhvatno je vrednovanje i istraživanje onoga što je potrebno da postanete jedan od najvrjednijih brendova na svijetu.