Put do novih klijenata preporuka je starih

Naša najnovija #VoxPopuli anketa na temu izbora PR agencije pokazuje kako se potencijalni klijenti u velikoj mjeri oslanjaju na vlastite resurse, iako kao vrlo važnu prednost vanjskih suradnika vide sposobnost pogleda „izvana“.

3 min za čitanje
Piše: Nataša Blagojević

Ostvarivanje suradnji s novim klijentima predstavlja pogonsko gorivo agencijskog rasta. Jedan od puteva za realizaciju novih ugovora sudjelovanje je na natječajima koje kolokvijalno zovemo i “pitchevi” ili “tenderi“. Osim potencijalnog rasta prihoda, natječaji agencijskim timovima pružaju priliku za nove izazove, profesionalni razvoj i jačanje reputacije. Kroz našu redovnu #VoxPopuli anketu stoga smo ovaj put pokušali doznati kako klijenti vide PR agencije i što im je važno prilikom odabira agencijskih partnera.

 

Ne znaš dok ne probaš

 

U anketi koju smo proveli na Instagramu, preko polovice sudionika ankete (60 %), odgovorilo je kako ne koristi usluge agencija za odnose s javnošću, a iznenađujućih 73 % ih ujedno i ne bi željelo surađivati s nekom agencijom. S druge strane, vrlo visokih 88 % osoba koje imaju iskustvo suradnje s agencijom ističe kako su ta iskustva bila pozitivna. Za 60 % ispitanika presudno je to što im agencija za odnose s javnošću može ponuditi „pogled izvana“, a preostalih 40 % kao najvažniju prednost ističe agencijske resurse.

 

Najvažnije su preporuke i reference

 

Kada je riječ o izboru PR agencije za suradnju, odgovori su prilično ujednačeni. Skoro 90 % sudionika ankete najradije se oslanja na preporuku, a pri izboru im je važnija kvaliteta komunikacijskog rješenja nego financijska ponuda. Prilično bitan čimbenik pri izboru agencije su i reference u istoj industriji (89 % odgovora). Oko veličine tima koji agencija može osigurati mišljenja su podijeljena – 44 % ispitanika je istaknulo kako im je to važno, dok nešto veći dio, njih 56 %, smatra kako to nije presudno.

 

Agencije trebaju biti „one stop shop“ partneri

 

Osim na Instagramu, na temu suradnje s PR agencijom ispitali smo i stavove naših pratitelja na LinkedInu. Skoro svi (95 %) ispitanici  agenciju za odnose s javnošću vide kao partnera i uključuju je u razvoj svojih komunikacijskih strategija.

Za ispitanike je vrlo važno i da agencija može pokriti više različitih područja komunikacije, što ide u prilog okrupnjavanju usluga i principu „one stop shop“.  Posljednje pitanje u anketi, odabir između dva važna segmenta usluge i poslovanja agencije, konzistentnosti i inovativnosti, pokazalo je određene razlike u razmišljanjima ispitanika na Instagramu u odnosu na LinkedIn. Dok na Instagramu dvije trećine osoba prednost daje inovativnosti, korisnici LinkedIna su blagu prednost dali konzistentnoj usluzi (59 %).

 

 

Za više novosti i inspiracije iz svijeta komunikacije, prijavite se na Dialog Newsletter.

Izdvojeno

Ni krize danas više nisu što su nekad bile

Kako se postaviti kada društvene mreže gore od negativnih komentara?

Najznačajnije promjene na LinkedInu u 2023.

Odabrali smo nekoliko novosti koje je LinkedIn uveo krajem prošle i početkom ove godine, a koje smo jedva dočekali.

Pet koraka do odabira pravog influencera

Odabir pravog influencera ključ je uspješne influencer kampanje!