Težimo održivosti, ali je još puno prostora za učenje i razvijanje dobrih praksi

Održivost je postala nužnost, s čim se slažu i naši ispitanici, koji s nekim pojmovima i akcijama ipak nisu dovoljno upoznati i još je puno prostora za napredak.

3 min za čitanje
Piše: Mia Musulin

 

U redovnoj #VoxPopuli anketi za svibanj provjerili smo koliko su naši pratitelji na društvenim mrežama upoznati s greenwashingom. Greenwashing podrazumijeva oblik obmanjujućeg marketinga ako se tvrtka odnosno brend predstavljaju održivima, bez provedbe odgovarajućih aktivnosti odnosno ulaganja konkretnih napora koji podupiru te tvrdnje. Cilj ankete bio nam je doznati prije svega koliko naši pratitelji razumiju ovu pojavu i mogu li je prepoznati u praksi.

 

Potrošači složni – „NE“ brendovima koji rade greenwashing

 

U anketi koju smo proveli na Instagramu većina ispitanika (84 %) je upoznata s pojmom greenwashing, a nešto manje ispitanika (78 %) bi ga znalo prepoznati. Na LinkedInu je, pak, postotak ispitanika koji bi znali prepoznati greenwashing isti kao i na Instagramu. Osim toga, više od polovice naših pratitelja (64 %) tvrdi kako bi prestalo koristiti proizvode ili usluge brendova koji su bili prozvani za greenwashing. 

Naše smo ispitanike pitali i koji je bolji način za izbjegavanje greenwashinga – poduzimanje više zelenih akcija ili transparentnost oko potencijalne štetnosti poslovanja njihove organizacije na okoliš. Na Instagramu trećina ispitanika misli kako je bolje poduzimati više zelenih akcija, a dvije trećine kako je bolje biti otvoren u pitanjima negativnih utjecaja organizacije na okoliš. Na LinkedInu su ispitanici još čvršće uvjereni kako je transparentnost pravi odgovor (više od tri četvrtine odgovora).

Kad je u pitanju provođenje aktivnosti vezanih za zaštitu okoliša, pozitivno je što velika većina organizacija provodi razne aktivnosti u tom području (njih 89 %). Također, svi naši ispitanici složni su u jednom kako će zaštita okoliša biti ključna tema u idućem razdoblju.

 

ESG izvještavanje kao još uvijek relativno nepoznat pojam  

 

Tek polovica ispitanika na Instagramu upoznata je sa značenjem ESG izvještavanja, a još manji broj ga provodi u praksi (niti četvrtina organizacija u odgovorima na Instagramu, niti jedna na LinkedInu). U organizacijama malo više od pola ispitanika (57 %), zaposlen je barem jedan stručnjak iz područja održivosti. Konačno, nešto manje od pola ispitanika (44%) zna što je CSRD direktiva, što opet upućuje na to da su naši ispitanici većinom samo ‘zagrebali’ po površini kada je u pitanju održivost, dok je još puno mjesta za upoznavanje različitih pojmova i pojava u području održivog poslovanja, kako pozitivnih, tako i negativnih.

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter!

I uvijek budite u tijeku s novostima iz Dialoga.

Izdvojeno

Dialog Vox Populi

Influencer marketing i AI će obilježiti 2024. godinu

Rujanski Vox Populi otkriva optimizam – veća ulaganja u PR, osobito influencer marketing i društvenu odgovornost.

Strateško planiranje u komunikacijama

Pet koraka do kampanje vašeg života

Nemate vremena, novaca ili dobar tim? Uspjeh vam se u tom slučaju može dogoditi samo slučajno. Planirajte komunikaciju strateški.

10 godina zajedno - obljetnica članstva Hrvatske u EU

Deset godina zajedno

U digitalnoj kampanji za Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj obilježili smo 10 godina članstva Hrvatske u EU i pokazali na koji način nam je EU promijenila živote na bolje.