Vrijeme je za promjene u načinu poslovanja

Ekološka održivost postaje imperativ

2 min za čitanje
Piše: Marija Klika

Plastika je nezamjenljivi materijal i danas praktički ne postoji područje života bez nje. Upravo iz tog razloga, onečišćenje plastikom, ali i drugim vrstama otpada i njihovo zbrinjavanje neki su od trenutno najvećih svjetskih problema. Ekološka kriza ukazuje na potrebu djelovanja u sferi pojedinaca, kompanija i političkih struktura na svim razinama.

U želji da detektiramo stavove donositelja odluka te zaposlenika unutar kompanija na temu zaštite okoliša i s tim povezanog održivog načina poslovanja, proveli smo četvrto po redu #DialogKnows istraživanje.

Svi recikliraju?

Svi ispitanici složili su se da je zagađenje okoliša jedan od najvećih problema modernog svijeta,  a kao jedno od ključnih pitanja na tom području nametnulo se pravilno zbrinjavanje otpada. Čak 84,4% ispitanika složilo se da se pitanje otpada u Hrvatskoj ne rješava na adekvatan način, ali ohrabruje podatak da njih 90,3% redovito reciklira staklo, papir, plastiku i bio otpad.

Iako su svi ispitanici (100%) odgovorili da osobnim izborima prilikom kupnje proizvoda ili usluga možemo utjecati na smanjenje zagađenja okoliša, njih tek nešto više od polovice (57%) reklo je da prilikom kupnje proizvoda ili usluga odabiru onog proizvođača koji brine o okolišu u odnosu na onog koji to ne radi. U ovom dijelu očito ima prostora za poboljšanja koja se mogu postići intenzivnijom komunikacijom i podizanjem razine svijesti o povezanim problemima.

Društvena odgovornost

Kako je pitanje zaštite okoliša odgovornost pojedinca, ali i kompanija, zanimalo nas je koliko je ispitanicima važno da kompanija za koju rade vodi brigu o tome, na što je 70,3% njih odgovorilo da smatraju da je to važno, te se čak 81,3% izjasnilo da bi bili voljni uložiti dodatni napor kako bi svoje poslovno okruženje učinili više održivim.

Kada je riječ o održivom načinu poslovanja, 76,6% ispitanika smatra da bi bilo korisno organizirati edukacije i radionice za zaposlenike usmjerene k prelasku na održivo poslovanje, a njih 69,8% njih smatra da bi i društveno odgovorne aktivnosti njihove kompanije trebale biti usmjerene k temi održivosti.

Zaključno, prelazak na održivi način poslovanja nameće se kao smjer prema kojem će se pojedinci i kompanije morati razvijati kako bi se smanjio štetni utjecaj na Zemlju te proširio pozitivan utjecaj na društvo u kojem živimo.

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter!

I uvijek budite u tijeku s novostima iz Dialoga.

Izdvojeno

Može li promjena narativa promijeniti način na koji ljudi doživljavaju ESG?

Promjenom kompliciranog ESG jezika kompanije mogu dobiti puno više podrške za svoje održive napore.

Tko su i što znaju najveći utjecajnici današnjice?

Vrijednost influencer marketinga bi do 2032. trebala dosegnuti 200 milijardi dolara.

Žene dominiraju u komunikacijskoj industriji – mit ili istina?

Istraživanje Vox Populi u ožujku otkrilo je da većina ispitanika smatra da muškarci imaju veće izglede za zapošljavanje na tržištu radu, no da je u komunikacijskoj industriji ipak više žena.