Proslavili smo prvu godišnjicu Eko zelenog ureda

Održivo poslovanje nije jednostavno, ali je nužno.

3 min za čitanje
Piše: Štefica Škarika

Prošle godine postali smo prva domaća kompanija koja djeluje po načelima Eko zelenog ureda prema programu platforme THE GREEN HUB. Obzirom da se radi o kontinuiranom procesu kojeg je potrebno stalno nadograđivati, prvu godišnjicu okolišno prihvatljivog poslovanja obilježili smo sumiranjem zaključaka do sada uvedenih praksi, još jednom edukacijom, ovog puta proširenom na područje cijelog ESG-a, te prijedlozima za daljnji razvoj.

 

KAKO IZGLEDA SVAKODNEVNO POSLOVANJE U EKO ZELENOM UREDU

 

U svakodnevno poslovanje uveli smo prakse poput izbacivanja jednokratne plastike, razvrstavanja otpada, obostranog printanja, uvođenja ekoloških sredstava za čišćenje, biorazgradivog inventara i tonera, recikliranog papira i staklene ambalaže.

Mnogima omiljena uredska prostorija je kuhinja, a u našoj se mogu pronaći isključivo ekološko sredstvo za pranje posuđa, kompostabilne i biorazgradive spužvice i krpe, kao i ručnici od tekstila i recikliranog papira. Prilikom naručivanja hrane iz obližnjih restorana, uvijek naglašavamo da nam nije potreban jednokratni jedaći pribor, koristimo aparat za kavu bez jednokratnih patrona, a kavu u zrnu pohranjujemo u staklenim posudama. U toaletu koristimo sušilo za ruke na zrak, reciklirani toaletni papir i ekološki tekući sapun za pranje ruku.

 

MOŽEMO LI BOLJE?

 

Odgovor na ovo pitanje potražili smo na radionici vođenoj od strane Tihane Veljačić, koja je još jednom pokazala dubinsko razumijevanje za izazove u očuvanju prirode i okoliša za poslovne subjekte i dala nam priliku da sami definiramo područja za unapređenje okolišno prihvatljivog djelovanja i moguće mjere. Neke od uočenih prilika su:

  • smanjenje otpada od hrane i smanjenje plastične amblalaže u koju je pakirana većina hrane koju naručujemo iz popularnih restorana na način da u dogovorenim rotacijama kuhamo kod kuće za cijeli ured, po mogućnosti bezmesna jela.
  • dodatna edukacija vezano uz namirnice pogodne za kompostiranje i pravilni način kompostiranja.
  •  uvođenje odgovornosti za uštede energije kroz redovno isključivanje uređaja za grijanje i hlađenje, rasvjete i računala, te odvoz otpada.
  •  “Zeleni izazov” – inicijativa kojom ćemo se motivirati na vođenje aktivnijeg života, a prvenstveno je usmjerena na više kretanja i manje korištenja automobila, čime smanjujemo i emisije CO2.
  • pojačana komunikacija održivog poslovanja prema svim poslovnim partnerima s ciljem poticanja pozitivnih promjena u široj zajednici.

Drago nam je da imamo još puno prilika za razvoj našeg održivog poslovanja i veselimo se zelenijoj budućnosti, svjesni da promjene počinju od nas.

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter!

I uvijek budite u tijeku s novostima iz Dialoga.

Izdvojeno

Autentičnost u doba umjetne inteligencije

Kako generativna umjetna inteligencija mijenja storytelling i zašto ljudski faktor postaje važniji nego ikad.

Hrvatski influenceri zarađuju sve više, ali brine ih negativna percepcija javnosti

Proveli smo istraživanje DIABLOG, najnoviji i najopsežniji pregled domaće industrije kreatora sadržaja

TikTok trendovi koji su obilježili 2025.

Analiziramo kako je u 2025. TikTok redefinirao dinamiku digitalnog utjecaja.