Dekoracije i božićni pokloni utječu na motiviranost zaposlenika

Saznajte sve o željama i navikama zaposlenika tijekom zimskih blagdana

3 min za čitanje
Piše: Hana Malobabić

Zimski blagdani vrijeme su godine kojem se svi veselimo. Od raznih druženja i proslava s obitelji i prijateljima, uživanja u blagdanskim receptima, do odmora i zimskih radosti. No, dok se u slobodno vrijeme pripremamo za zimsku razonodu, duh blagdana ne zaobilazi ni naše radno vrijeme provedeno u uredu s kolegama. U našem zadnjem Vox Populi istraživanju ispitali smo predblagdansku situaciju u uredima naših ispitanika. Kakve su navike, brine li itko o božićnim dekoracijama i što je sa slobodnim danima, saznajte u nastavku.

Božićna kupovina

Da se posljedice korona krize osjećaju u svim segmentima života, bili blagdani ili ne, govori nam i činjenica da se gotovo 80% ispitanika izjasnilo kako ove godine na božićne darove planira potrošiti manje novaca nego prošle. Također, njih 57% se izjasnilo da darove kupuju na sniženju. Proizvodi koji se kupuju raznoliki su pa se u odgovorima pronašlo sve od igračaka i hrane do kozmetike i kuhanog vina. Ipak, bez obzira na smanjen budžet, izgleda da se uživanje u božićnoj kupovni za najmilije ipak nije umanjilo, pa se tako 63% ispitanika izjasnilo kako će radije prošetati trgovinom nego naručivati darove online.

Dar mar

Što se tiče darivanja u poslovnom svijetu, 85% zaposlenika se izjasnilo kako misle da je božićno darivanje zaposlenika dobra ideja, ali samo ih 55% stvarno i ima božićno darivanje u uredima. Ipak, bez obzira na nedostatak uredske inicijative, zaposlenici vole dijeliti božićnu radost sa svojim kolegama, pa ih tako 75% svejedno daruje svoje kolege i jednak postotak njih dobiva poklone od kolega.

Uredi ured

Iako se inicijativa uredskog darivanja nije pokazala toliko zastupljenom, 77% zaposlenika se izjasnilo kako se u njihovom uredu slavi Božić. Neki ga slave o obliku večera i domjenaka, a neki kuhaju bakalar i vino te uživaju u opuštenijem i manje formalnom druženju. Da im je božićna atmosfera u uredu jako bitna izjasnilo se 74% ispitanika, a tome u prilog ide podatak da 93% ispitanika provodi prigodno blagdansko uređivanje uredskih prostora.

Odmori se, zaslužio si

Je li situacija s podjelom slobodnih dana tijekom božićnih blagdana napeta poput utakmice ili se svi odmaraju u isto vrijeme, saznali smo u posljednjem setu pitanja. Iako 65% ispitanika smatra da bi za Božić trebali ići na kolektivni godišnji odmor, čak 91% njih ne prakticira kolektivni godišnji u uredu. Što se tiče rada na Badnjak i Staru Godinu, 90% ispitanika reklo je kako tijekom ta dva dana rade skraćeno; a 52% se izjasnilo da će spojiti blagdan Sveta tri kralja.

Izdvojeno

Trendovi koji nas očekuju u PR industriji u 2022. godini

Što je novo u komunikacijskom poslovanju, a što treba dodatno usavršiti u novoj godini

Nestvarni ljudi stvarnog utjecaja

Tko su CGI influenceri i koja je njihova uloga u influencers marketingu

Sretna nam treća pandemijska godina

Osvrt na staru i doček nove uspješne godine