Dominacija video sadržaja

Live videa i kratke forme potvrđuju dominaciju video sadržaja na društvenim mrežama.

3 min za čitanje
Piše: Nataša Blagojević

Video se posljednjih godina nametnuo kao jedan od ključnih trendova i unatoč tome što su brojna predviđanja išla u njegovu korist, jednako su prisutna bila i pitanja oko toga koliko se uistinu isplati ulagati u video sadržaj i je li video kao jedan od najvažnijih trendova zapravo prenapuhana priča. S usponom TikToka i novim mogućnostima za kreiranje zabavnih video sadržaja na već popularnom Instagramu, stiglo je vrijeme u kojemu video potvrđuje dominaciju na društvenim mrežama.

 

Veliki povratak live videa

Od poslovnih konferencija koje su se mahom preselile u online okruženje do modnih revija i glazbenih koncerata, live streaming na društvenim mrežama pokazao se kao vrlo vrijedan alat koji je različitim akterima u komunikaciji omogućio da i dalje kreiraju jedinstvene doživljaje za svoju publiku. Tijekom lockdowna u ožujku prošle godine, broj pregleda live videa na Facebooku i Instagramu u Italiji se udvostručio, dok je u SAD-u bilo 50% više pregleda Facebook live videa. Uz rast trgovine na društvenim mrežama, uloga live videa u budućnosti bit će još izraženija i omogućit će korisnicima novu dimenziju zabave u online shoppingu.

 

Uspon kratkih video formi

Društvene mreže sve se više okreću kratkim formama. Nekad popularni Vine s loop videima u trajanju šest sekundi zaboravljen je, ali TikTok koji također počiva na brzim i zabavnim videima osvojio je genzenijalce diljem svijeta u rekordnom roku. Tijekom 2020. bio je među najpopularnijim aplikacijama za pametne telefone, a među društvenim mrežama, unatoč globalnoj dominaciji Facebookovih platformi, upravo je TikTok instaliralo najviše korisnika. Nije dugo trebalo čekati na odgovor giganta u svijetu društvenih mreža pa je Facebook upravo po uzoru na TikTokove funkcionalnosti u kolovozu 2020. predstavio Instagram Reels opciju. Trendu kratkih videa pridružio se i YouTube koji je predstavio YouTube Shorts, svoju inačicu za kreiranje videa u trajanju do 15 sekundi i koja je trenutno dostupna samo u Indiji, dok se u ožujku planira rollout u SAD-u.

Dok se platforme bore za naklonost korisnika, u kratkim formatima za sada prevladava zabava, a kreatori sadržaja inspiraciju pronalaze u glazbi, filterima i drugim opcijama za uređivanje videa. Brendovi još istražuju na koji način postati dio ovog razgovora, stoga će upravo suradnja s kreatorima sadržaja i influencerima biti jedan od načina kako premostiti put do publike i vremenski ograničen format pretvoriti iz izazova u priliku.

 

Potreba za naprednijim mjerenjima

Mjerenje uspjeha na društvenim mrežama i praćenje gdje se i kako brendovi spominju uz pomoć različitih social media listening alata do sada su se uglavnom fokusirali na analizu tekstualnih poruka, no kako video sve više dominira, Ketchum kao jedan od ključnih izazova u 2021. navodi potrebu za naprednijom analitikom koja će omogućiti bolje praćenje ovog tipa sadržaja.

Na društvenim mrežama svakodnevno se dijeli više od 3 milijarde slika, GIF-ova i videozapisa. Uz pomoć umjetne inteligencije već su razvijene određene mogućnosti prepoznavanja foto i video sadržaja, ali za kvalitetne podatke bit će potrebno uložiti u razvoj specifičnih rješenja.

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter!

I uvijek budite u tijeku s novostima iz Dialoga.

Izdvojeno

Discord – IT mjesto za online druženje u 2024.

Ova besplatna aplikacija za tekstualne, glasovne i video razgovore isprva je bila jako popularna među gejmerima, a danas je koriste brojne zajednice različitih namjena, poput grupa za učenje.

TV je i dalje dominantan izvor vijesti, ali online platforme kontinuirano jačaju

Građani Hrvatske najviše vjeruju tradicionalnim medijima, dok su oprezni oko informacija s društvenih mreža i messaging aplikacija, iako ove komunikacijske platforme koriste sve više.

Tajna koju kriju najbolji svjetski brendovi

Izvješće Interbranda o Najboljim globalnim robnim markama u 2023. sveobuhvatno je vrednovanje i istraživanje onoga što je potrebno da postanete jedan od najvrjednijih brendova na svijetu.