Influenceri u službi konverzija i aktivizma

S blistavim prognozama za rast online shoppinga, jesu li influenceri upravo postali još relevantniji ili će njihovi profili od prekrasnih izloga postati trgovine za sve i svašta?

Piše: Nataša Blagojević

Globalna pandemija koronavirusa značajno je utjecala na ubrzanu digitalizaciju. U dinamičnom okruženju društvenih mreža, influenceri su u ovim specifičnim okolnostima dodatno učvrstili svoju poziciju early adoptera kada su u pitanju nove tehnologije i platforme te trendsettera u kreiranju sadržaja.

 

Rast social commercea na krilima influencera

Kupovina putem interneta doživljava procvat, a tijekom ove godine očekuje se ubrzana ekspanzija online shoppinga na društvenim mrežama. Influenceri su važan kotačić u tom procesu jer kroz kreativan i zanimljiv sadržaj potiču zanimanje svojih pratitelja i upućuju ih na konkretne proizvode, utječući izravno na odluke o kupnji. Prema rezultatima globalnog istraživanja Rakuten Marketinga o influencers marketingu, 87% ispitanika influenceri su motivirali na kupnju nekog proizvoda.

Istražujući nove platforme i formate sadržaja, primjerice vrlo kratka TikTok i Instagram Reels videa i pomičući granice kreativnosti i kvalitetu produkcije sadržaja, influenceri predstavljaju savršeni most između brendova i publike. Važan faktor u odabiru suradnji i dalje predstavljaju faktori poput dosega, angažmana, ali i konverzija, te preklapanje u vrijednostima iza kojih stoje brendovi i influenceri.

 

Etičnost na cijeni

Svijest o globalnim problemima poput pandemije koronavirusa i očuvanja zdravlja, klimatskim promjenama i neravnopravnostima u društvu stalno raste. Pritom potrošači, osobito mlađe generacije, od brendova očekuju da budu nositelji pozitivnih promjena. Čak 68% genzenijalaca očekuje doprinos brendova društvu, a 61% ih je spremno više platiti proizvod proizveden na etičan i održiv način.

Influenceri koji dijele iste vrijednosti i koji su strastveni oko važnih pitanja današnjice kompanijama i brendovima mogu biti vrijedni saveznici u podizanju svijesti o globalnim problemima. Bilo da je riječ o promoviranju odgovornog ponašanja, promociji eco-friendly proizvoda i usluga ili progovaranju o osjetljivim pitanjima neravnopravnosti različitih skupina u društvu, influenceri kroz vlastiti pozitivan primjer i djelovanje imaju moć inspirirati i pokrenuti zajednicu na akciju.

Najveći izazov je pronaći odgovarajuće kreatore sadržaja, s konzistentnom komunikacijom i iskrenim zalaganjem za osjetljiva pitanja. Iako nisu zanemarivi, broj pratitelja i doseg influencera po ovom su pitanju sekundarni u odnosu na kredibilitet. Na rastućem valu društveno odgovornih kampanja, do izražaja bi stoga mogli doći i micro-influenceri koji taj kredibilitet temelje na poznavanju tematike te aktivnom djelovanju, a ujedno i angažirano komuniciraju sa svojom zajednicom koja njihovo zalaganje prepoznaje i vrednuje.

O najvažnijim promjenama i trendovima na polju influencers marketinga riječi je bilo i na petom izdanju konferencije DIABLOG. U videu pogledajte kratku verziju predavanja koje je održao Stephen Farell, Direktor odnosa s influencerima u londonskoj podružnici globalne mreže komunikacijskih agencija Ketchum i doznajte koji će trendovi obilježiti 2021.

Izdvojeno

Zašto se već danas vaš CEO treba angažirati na društvenim mrežama

Uspješni CEO-ovi sve više prepoznaju važnost društvenih mreža u komunikaciji sa različitim interesnim skupinama.

Nove navike pratit će nas i nakon povratka u urede

Ovoga puta u Vox populi anketi ispitali smo koliko zaposlenika još uvijek posao obavlja od kuće i jesu li im u tome pomogli neki od alata za komunikaciju i organizaciju vremena.

video

Dominacija video sadržaja

Live videa i kratke forme potvrđuju dominaciju video sadržaja na društvenim mrežama.