Kako napraviti dobar Instagram Reel?

Donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da vaš Instagram Reel ostvari željene rezultate.

4 min za čitanje
Piše: Marko Sitar

Otkad je 2020. godine predstavio Reel, Instagram kontinuirano mijenja pravila igre i postaje platforma za stvaranje i dijeljenje video sadržaja. Dok kreatorima pruža mogućnost da se kroz razne alate na kreativan način izraze i ostvare veći doseg, korisnicima omogućava da na jednostavan način konzumiraju sadržaj koji ih zanima i zabavlja.

Za napraviti dobar Instagram Reel video ne trebate biti profesionalac u stvaranju video sadržaja, dovoljno je malo kreativnosti i par korisnih trikova koje vam donosimo u nastavku.

 

Pokušajte biti što kreativniji i originalniji! 

 

Baš kao u svemu, ako se želite izdvojiti od ostalih, u kreiranju sadržaja za Reel potrebno je biti kreativan i originalan. Prije izrade svakog videa dobro promislite koja je glavna poruka koju želite prenijeti i na koji način. Reel je prije svega vizualni sadržaj, stoga je vrlo važno pronaći dobru estetiku (mood) koju možete postići s izborom glazbe, filterom i dinamikom scena koje će se izmjenjivati. U nedostatku inspiracije, svakako je dobro poslužiti se primjerima koji su u trendingu i dodati im neki vlastiti twist. Ne pretjerujte s filterima!

 

Zadržite pažnju u prvih nekoliko sekundi! 

 

Prvih nekoliko sekundi je važno! Osvijestite samo s kojom brzinom pretražujemo vlastiti feed i koliko videa preskočimo samo nakon prve sekunde. Prilikom kreiranja videa u prvih nekoliko kadrova jasno dajte do znanja o čemu se radi kako biste zadržali pažnju korisnika i kako bi odgledao vaš Reel do kraja. Vrijeme gledanja je ključan faktor koji utječe na uspješnost određenog reela, stoga prvi kadrovi moraju biti vizualno atraktivni i vrijedni pažnje.

 

Pronađite optimalnu duljinu videa

 

Otkad je ovakav tip sadržaja popularan na društvenim mrežama, čini se kako nam se znatno smanjuje koncentracija dok gledamo dulji video sadržaj i kako korisnici uglavnom preferiraju kraće forme. Maksimalna duljina Instagram Reela je 90 sekundi, dok na TikToku video sadržaj može trajati i do 10 minuta. Važno je uzeti obzir da će kraći Reelovi potencijalno biti pogledani više puta, što automatski signalizira algoritmu da se radi o sadržaju koji je vrijedan gledanja i da će ga plasirati do većeg broja korisnika. Naravno, duljina videa ovisi o tipu sadržaja i porukama koje želite komunicirati, stoga testirajte idealnu dužinu dok ne pronađete onu koja je optimalna za vašu publiku.

 

Vježbajte montažu videa

 

Iako ne morate biti vrsni profesionalac u montaži video materijala, dobro je imati osjećaj o dinamici i formatu videa. Pazite da vam kadrovi i scene ne traju predugo i da se izmjenjuju sukladno s pozadinskom glazbom. Ako se odlučite u vaš Reel ubaciti glazbu, jednostavan trik koji će vam olakšati proces montaže je da prvo odaberete pozadinsku glazbu te prema njoj slažete kadrove koji će se izmjenjivati. U Instagram Reel se mogu ubacivati i fotografije i video isječci, no radi dinamike, bolja je opcija ići samo s video isječcima.

 

Pratite trendove!

 

Trendovi na Instagramu brzo dolaze i odlaze, stoga je vrlo važno prepoznati trenutak i uskočiti u pravi vlak. Budite aktualni i koristite popularne trendove i hashtagove jer će to značajno povećati vidljivost vašeg Reela. Kako biste bolje razumjeli trendove, važno je da ste u toku i pratite što se događa na TikToku i Instagramu. Cilj je ili biti prvi koji će postaviti trend ili biti među prvima koji će uskočiti u trend, stoga se ne bojte eksperimentirati i isprobavati nove ideje!

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter!

I uvijek budite u tijeku s novostima iz Dialoga.

Izdvojeno

Mikrofeminizam na TikToku

Mikrofeminizam na TikToku – trend koji mijenja narativ

Skretanjem pažnje na seksizam i "mikroagresije" s kojima se žene susreću u svakodnevnom životu, kreatori sadržaja na TikToku potaknuli su razgovor o rodnim nejednakostima koje su prisutne u današnjem društvu.

Senior PR Executive Wanted!

Ako si spreman/na za promjenu, pridruži se jednoj od najistaknutijih domaćih agencija za komunikacijski menadžment i postani dio našeg tima!

Mali influenceri donose velike rezultate

Saznajte kako i zašto mikro-influenceri preuzimaju primat u influencer marketingu