Kako zaraditi od YouTubea

Ako ste oglašivač, na YouTubeu svoj novac trošite, ili ljepše rečeno, ulažete u doseg svoje publike. Međutim, ako ste kreator sadržaja, odnosno YouTuber, na istoj platformi možete dobro zaraditi.

2 min za čitanje
Piše: Karla Sedak Benčić

Za to postoje četiri načina:

  1. Oglasi – uvjet je da dosegnete 1.000 pretplatnika i 4.000 sati pregleda videa u roku od godine dana. YouTube plaća preglede videa u kojima su oglasi i interakciju koju vaša publika ima s tim oglasima. Uvjet je da gledatelj klikne na oglas, a zarada ovisi o tome koliko će ga dugo gledati.
  2. YouTube Premium – ovo je usluga mjesečne pretplate koja obožavateljima omogućuje gledanje omiljenog sadržaja bez oglasa. YouTuberi dobivaju udio od pretplate na temelju broja pregleda koje njihov kanal ostvaruje.
  3. Suradnja s brendovima ili influencers marketing – brendovi angažiraju YouTubere kako bi ih promovirali ili potaknuli prodaju njihovih proizvoda. Honorari mogu biti fiksni ili mogu ovisiti o rezultatima – bilo da se radi o povećanju prodaje, preusmjeravanju publike na webshop ili povećanju broja pratitelja.
  4. Prodaja vlastitih proizvoda – gotovo svaki veliki YouTuber ima svoju liniju odjeće, modnih dodataka, kućanskih pomagala, kozmetike ili drugih stvari koje može prodati svojim pratiteljima. Procjenjuje se da PewDiePie, najpopularniji svjetski YouTuber, od prodaje vlastite robe zarađuje preko šest milijuna dolara mjesečno.

Također, izgradnja vlastite publike stavlja vas u sjajnu poziciju za mogućnost zarade na temelju objavljenog  sadržaja na razne načine.

Prilikom analize svojih pratitelja obratite pažnju na:

  • Spol kako biste utvrdili postoji li sklonost određene grupe.
  • Dobni raspon u koji spada većina vaših pratitelja.
  • Zemljopisni položaj – zemlje ili gradovi – u kojima se gledaju vaši videozapisi.
  • Ukupni angažman vaše publike ili “vrijeme gledanja”.

S ovim demografskim podacima bolje ćete razumjeti vlastitu publiku i moći ćete bolje surađivati ​​s brendovima.

Nakon svega navedenog, preostaje vam samo izraziti svoje ideje na što kreativniji način kako bi rezultat bio što uspješniji.

Izvor: Visual Capitalist

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter!

I uvijek budite u tijeku s novostima iz Dialoga.

Izdvojeno

Generacija Z: Novi standardi na radnom mjestu

Istraživanje Vox Populi u svibnju pokazalo je da većina ispitanika smatra da su pripadnici ove generacije kreativniji i poduzetniji od ranijih generacija, a svi smatraju da im je važniji omjer poslovnog i privatnog.

Zašto je Baby Lasagna (komunikacijski) uspio?

Marko Purišić preko noći je osvojio Hrvatsku. Analiziramo njegov uspjeh iz komunikacijskog ugla!

Kako koristimo ChatGPT u PR-u

ChatGPT nas ne može zamijeniti, ali nam može znatno olakšati svakodnevni posao.