Kreativni video format za promociju politika Europske komisije

Posljednje dane ljeta proveli smo snimajući #EUtalks – svojevrsni walk&talk show u kojem smo pričali o aktualnim temama i politikama kojima se bavi Europska komisija.

3 min za čitanje
Piše: Nataša Blagojević

Cilj kampanje #EUtalks – Priča(j)mo europski bio je široj javnosti približiti prioritete Europske komisije i objasniti na koji način je njezino djelovanje usmjereno poboljšanju života stanovnika u Europskoj uniji, s posebnim naglaskom na Hrvatsku.

 

Kako je provedena kampanja?

 

Obzirom da je kampanja bila fokusirana na društvene mreže, kao ključni alat odabran je influencers marketing. Kampanja je prilagođena različitim ciljnim skupinama kroz dva formata video sadržaja i dvije skupine influencera.

Okosnicu kampanje činili su video intervjui u kojima je poznati voditelj i stand-up komičar Ivan Šarić u ležernu šetnju poveo nekoliko poznatih lica i s njima popričao o temama koje su relevantne za njihov životni stil i karijeru, a vezano uz područja u kojima Europska komisija promovira i predlaže različite mjere i politike. U razgovoru s Ivanom, Nevena Rendeli, Ida Prester, Jan de Jong i Marina Matijević prikazali su svoje viđenje djelovanja i politika koje provodi Europska komisija te prokomentirali brojne aktualnosti i promjene koje nas čekaju. Neke od tema kojima smo se bavili su digitalizacija, ekologija, solidarnost i jednakost. Posebna je pažnja posvećena skorom uvođenju eura te ulasku Hrvatske u šengenski prostor.

Poznati kreatori sadržaja Marie Wasler i Dario Marčac za svoje su profile na društvenim mrežama samostalno kreirali sadržaj, prema unaprijed definiranim smjernicama. Kroz videa su podijelili sa svojim pratiteljima na koji način vrijednosti EU-a korespondiraju s njihovim životnim vrijednostima i stavovima. Naglasak je bio na digitalnim vještinama, obrazovanju, ali i zdravom i aktivnom životnom stilu.

Kampanja se dotakla i nekih od najčešćih predrasuda o Europskoj komisiji. Po završetku snimanja, iznenadili smo Nevenu, Idu, Jana i Marinu s pitanjima o nekima od njih i provjerili misle li da je to mit ili istina. Kroz iskrene reakcije dobili smo dodatnu dozu humora i ležernosti, ali i doznali kako prilično dobro raspoznaju što je mit, a što istina.

 

Koliko je uspješna bila kampanja?

 

Autentična razmišljanja i iskustva utjecajnih osoba bila su ključ u tome da se izađe van dosega kanala Europske komisije i aktualne teme približe korisnicima društvenih mreža na način koji je opušten, u skladu s komunikacijom na platformama. Sadržajima se organski doseglo više od 150 tisuća korisnika društvenih mreža, a videa u kampanji su pregledana više od 73 tisuće puta.

U kampanji se zakoračilo i na platforme na kojima predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj nema vlastite profile (TikTok, LinkedIn). Na objema platformama se pokazalo kako postoji interes za ovakvim temama. Dodatno, reakcije na različitim kanalima i kod različitih influencera bile su uglavnom pozitivne, što je posebno važno obzirom na teme o kojima smo željeli informirati njihovu publiku.

#EUtalks videa možete pogledati na YouTube kanalu Predstavništva Europske komisije.

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter!

I uvijek budite u tijeku s novostima iz Dialoga.

Izdvojeno

#DK2024: Pet trenutaka koje ćemo pamtiti

Buzzword: fake news

Može li promjena narativa promijeniti način na koji ljudi doživljavaju ESG?

Promjenom kompliciranog ESG jezika kompanije mogu dobiti puno više podrške za svoje održive napore.

Tko su i što znaju najveći utjecajnici današnjice?

Vrijednost influencer marketinga bi do 2032. trebala dosegnuti 200 milijardi dolara.