Mali influenceri donose velike rezultate

Saznajte kako i zašto mikro-influenceri preuzimaju primat u influencer marketingu

2 min za čitanje
Piše: Petra Topić

Mikro-influenceri zvijezde su u usponu u svijetu influencer marketinga, a statistike pokazuju da danas čine čak 47,3 % ukupne populacije influencera. Dok makro-influenceri i poznate osobe polako gube povjerenje javnosti, mikro-influenceri uživaju sve veći doseg i angažman publike.

Zašto je tome tako?

Mikro-influenceri imaju prosječan broj pratitelja od 10 do 50 tisuća na svojim društvenim mrežama. Svoj imidž grade na “osobi iz susjedstva”, što ih čini bližima publici. Često djeluju unutar specifičnih niša poput mode, ljepote, hrane i putovanja. Njihova specijalizacija im omogućava da izgrade povjerenje publike koja ih vidi kao stručnjake u tim područjima. Također, u stalnoj su interakciji sa svojim pratiteljima, što stvara još veće povjerenje i povezanost.

Ekonomični, ali i dalje učinkoviti

Budući da nemaju veći broj pratitelja, cjenovno su prihvatljiviji za angažman brendovima u odnosu na makro-influencere. Možda neće imati široki doseg, ali će zato imati višu stopu angažmana (ER). Njihova publika često je lojalnija i aktivnija, čime ostvaruju veći broj lajkova i komentara. To dokazuju i istraživanja prema kojima ostvaruju prosječni ER od 3,86 %, dok makro-influenceri ostvaruju 1,21 % ER-a.

Na hrvatskom tržištu, kreatorice sadržaja poput Marjete Kessler, Sonje Dvornik i Edine Pršić Babić dokazuju moć mikro-influencinga. Marjeta Kessler poznata je po svojem angažmanu u modnoj industriji, dok Sonja Dvornik privlači pažnju svojim putopisima i preporukama za putovanja. Edina Pršić Babić postala je prepoznatljiva po svojem radu u segmentu ljepote, nudeći autentične i korisne savjete svojoj publici.

Iako nije novost da potražnja za nano i mikro influencerima raste već neko vrijeme, iz svega navedenoga možemo zaključiti kako će se ovaj trend nastaviti i u idućem periodu, a manji influenceri uspješno će raditi s brendovima koji se svojoj publici žele “uvući pod kožu”.

 

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter!

I uvijek budite u tijeku s novostima iz Dialoga.

Izdvojeno

Mikrofeminizam na TikToku

Mikrofeminizam na TikToku – trend koji mijenja narativ

Skretanjem pažnje na seksizam i "mikroagresije" s kojima se žene susreću u svakodnevnom životu, kreatori sadržaja na TikToku potaknuli su razgovor o rodnim nejednakostima koje su prisutne u današnjem društvu.

Senior PR Executive Wanted!

Ako si spreman/na za promjenu, pridruži se jednoj od najistaknutijih domaćih agencija za komunikacijski menadžment i postani dio našeg tima!

Mali influenceri donose velike rezultate

Saznajte kako i zašto mikro-influenceri preuzimaju primat u influencer marketingu