Mikrofeminizam na TikToku – trend koji mijenja narativ

Skretanjem pažnje na seksizam i “mikroagresije” s kojima se žene susreću u svakodnevnom životu, kreatori sadržaja na TikToku potaknuli su razgovor o rodnim nejednakostima koje su prisutne u današnjem društvu.

2 min za čitanje
Piše: Nataša Blagojević

TikTok, nekad davno platforma plesnih izazova i lip-syncanja, u posljednjih se nekoliko godina etablirala kao izazivač u svijetu društvenih mreža, mijenjajući ne samo algoritme, već i način na koji izražavamo svoje mišljenje i aktivno se bavimo najrazličitijim mogućim temama. Stoga ne čudi kako je TikTok u posljednje vrijeme postao plodno tlo za novi val feminizma: mikrofeminizam. Ali što je to točno i kako osvaja ovu platformu?

 

Skromni počeci, veliki utjecaj?

Počeci mikrofeminizma na TikToku sežu do kreatora koji su kroz svoje sadržaje progovorili o seksizmu u svakodnevnom životu. Ovi kreatori ukazali su na primjere koji se drugima nerijetko čine nevažnima, poput neželjenih komentara o ženskim tijelima, pritiska da se žene prilagode nerealnim standardima ljepote, ali i nejednakosti na radnom mjestu. Skretanjem pozornosti na te “mikroagresije”, kreatori(ce) su potaknule razgovor o rodnim nejednakostima koje su prisutne u današnjem društvu.

Mikrofeminizam na TikToku ne podrazumijeva grandiozne izjave ili radikalne promjene, barem za sada. Radi se o osnaživanju pojedinaca da “prokažu” suptilne načine na koje se seksizam manifestira u svakodnevnom životu. Radi se o razbijanju štetnih rodnih normi i promicanju jednakosti kroz male, ali ostvarive akcije.

 

Reakcije TikTok zajednice na mikrofeminizam

Porast mikrofeminizma odjeknuo je među mnogim korisnicima TikToka, osobito kod mladih žena. Kratki video formati platforme omogućuju lako razumljiv sadržaj koji obrazuje sve generacije i potiče konstruktivne rasprave. Korisnici aktivno sudjeluju u trendu stvarajući vlastiti mikrofeministički sadržaj, razmjenjujući osobna iskustva i upuštajući se u debatu.

 

Primjer mikrofeminizma na TikToku:

@katiewood____

as always, I am for the girls ???? #microfeminism #feminism

♬ original sound – katie wood

 

Neki primjeri mikrofeminističkog sadržaja na TikToku uključuju prozivanje dvostrukih standarda i pohvala muškaracima za osnovne kućanske poslove, naglašavanje pritiska s kojim se žene suočavaju i njihovog doslovnog pritajivanja u javnim prostorima te poticanje žena da prigrle svoju prirodnu ljepotu i dlake. Usredotočujući se na svakodnevna iskustva, ovaj trend čini feminizam bližim i pristupačnijim, osobito mlađoj generaciji. Dok se neki možda rugaju ideji “mikro” promjena, kolektivni učinak ovih malih buntovnih djela može utrti put za pravedniju budućnost.

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter!

I uvijek budite u tijeku s novostima iz Dialoga.

Izdvojeno

Mikrofeminizam na TikToku

Mikrofeminizam na TikToku – trend koji mijenja narativ

Skretanjem pažnje na seksizam i "mikroagresije" s kojima se žene susreću u svakodnevnom životu, kreatori sadržaja na TikToku potaknuli su razgovor o rodnim nejednakostima koje su prisutne u današnjem društvu.

Senior PR Executive Wanted!

Ako si spreman/na za promjenu, pridruži se jednoj od najistaknutijih domaćih agencija za komunikacijski menadžment i postani dio našeg tima!

Mali influenceri donose velike rezultate

Saznajte kako i zašto mikro-influenceri preuzimaju primat u influencer marketingu