Održivi život i njegovi izazovi

Saznajte što ispitanici misle o održivom razvoju te koliko ga primjenjuju u svakodnevnom životu.

2 min za čitanje
Piše: Anamarija Morić

Uvođenje održivih navika je je proces koji zahtjeva promjene na razini pojedinaca, ali i organizacija koje za cilj imaju održivo poslovanje. U ovomjesečnoj #VoxPopuli anketi istražili smo mišljenja ispitanika o održivom razvoju i njegovoj primjeni u svakodnevnom životu.

Održivost je važna

Svijet nepovratno doživljava brojne promjene i Zemlja trpi posljedice modernog načina života. Sve je jasnije kako naša, mahom potrošački i industrijski usmjerena civilizacija, postaje prijetnja opstanku naše planete. Održivi razvoj zahtijeva novi način razmišljanja, koji se temelji na održivim vrijednostima i praksama. U našem posljednjem istraživanju ispitali smo koliko je pojam održivog poslovanja važan za pojedinca, te dobili visoki rezultat od 97%. Tek nešto manji broj (91%) ispitanika održivi način života primjenjuje u svom privatnom i poslovnom životu, dok ohrabrujućih 69% poslodavaca primjenjuje održivo poslovanje u svojim organizacijama.

Odvajamo otpad, ali volimo novu odjeću

Visoki postotak ispitanika (77%) svakodnevno odvaja otpad u svom kućanstvu i obraća pažnju na uštedu vode, struje i grijanja. Štedljivo se u tom kontekstu ponašamo i na poslu – 69% ispitanika gasi svoje računalo na kraju radnog dana, njih 88% gasi grijanje ili hlađenje prilikom odlaska iz ureda, a 67% redovito koristi obostranu opciju ispisa, iako 73% ispitanika ne razmišlja o smanjenju slova prije ispisa, što također štedi papir, toner i električnu energiju. Kada govorimo o osobnim navikama, najlošije je prošla kupnja rabljene odjeće – prakticira ju tek 36% ispitanika.

Što čine poslodavci

Poslodavci mogu učiniti puno kada je riječ o održivom poslovanju. Osviještenost o kupnji recikliranog papira dosta je visoka – čak 63% ispitanika koristi reciklirani papir u uredima, dok 79% ispitanika tvrdi da njihovi poslodavci koriste biorazgradive tonere za ispis. Isti postotak poslodavaca koristi ekološka sredstva za čišćenje, a apsolutno svi imaju kontejnere za odvajanje otpada.

Zaključno, u Hrvatskoj su napravljeni veliki pomaci u pogledu osvješćivanja javnosti i prakticiranja održivog načina života, no pred nama je još dugi put kako bismo očuvali naš prekrasni planet i učinili ga boljim mjestom za buduće generacije.

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter!

I uvijek budite u tijeku s novostima iz Dialoga.

Izdvojeno

Generacija Z: Novi standardi na radnom mjestu

Istraživanje Vox Populi u svibnju pokazalo je da većina ispitanika smatra da su pripadnici ove generacije kreativniji i poduzetniji od ranijih generacija, a svi smatraju da im je važniji omjer poslovnog i privatnog.

Zašto je Baby Lasagna (komunikacijski) uspio?

Marko Purišić preko noći je osvojio Hrvatsku. Analiziramo njegov uspjeh iz komunikacijskog ugla!

Kako koristimo ChatGPT u PR-u

ChatGPT nas ne može zamijeniti, ali nam može znatno olakšati svakodnevni posao.