Recenzije proizvoda na društvenim mrežama imaju ogromnu ulogu pri odluci o kupnji

Najpopularnija mreža je Instagram, a najtraženija kategorija za online prodaju moda

3 min za čitanje
Piše: Hana Malobabić

Danas su društvene mreže općeprihvaćeni i prijeko potrebni kanali putem kojih smo prisutni i aktivno sudjelujemo u suvremenoj svakodnevici. Čak i ono što se događa offline prelazi na online ili takve stvari bar pratimo putem online kanala. U našem najnovijem Vox Populi istraživanju pitali smo ispitanike nešto više o njihovim preferencijama i navikama vezanim za korištenje društvenih mreža i online kupovinu.

Svatko je krojač svoje mreže

Što se tiče osobnih preferencija, većina ispitanika izjasnila se kako od društvenih mreža, na kojima u prosjeku provode 3 sata dnevno, najviše koriste Instagram. Kao neke od razloga zbog kojeg koriste upravo ovu društvenu mrežu naveli su upoznavanje različitih ljudi i njihovih interesa, zanimljiv sadržaj kojih ih ispunjava te estetski privlačne fotografije i prizore.

Iako društvene mreže koriste na dnevnoj bazi i bave se praćenjem sadržaja na njima, kad se radi o objavljivanju, ponašanja ispitanika se razlikuju, pa tako neki korisnici vlastiti sadržaj objavljuju svakodnevno, neki nekoliko puta mjesečno, a neki jednom mjesečno ili čak jednom u dva mjeseca.

Kratak ili dug?

Kada smo ispitanike pitali kakvu vrstu sadržaja preferiraju 54% ih se izjasnilo da preferira tekstualni, a 46% video sadržaj. Oni koji preferiraju video rekli su kako im je to draži format zbog brzine, zabave i kraćeg trajanja, dok oni koji preferiraju tekstualni sadržaj kod video formata ne vole to što često nisu u mogućnosti poslušati zvuk. Iako netko više voli tekstualni sadržaj, svi ponekad gledamo video formate, no je li nam njihovo trajanje presudan faktor? Čak 87% ispitanika kaže kako preferira kraća videa, što potvrđuje i činjenica da 45% njih ne gleda video koji traje dulje od 30 sekundi.

Recenziraj me nježno

Kako internet i društvene mreže utječu na kreiranje stavova o proizvodima i kupnji saznali smo iz odgovora ispitanika o recenzijama. Velika većina ispitanika (85%) čita recenzije prije kupovine određenog proizvoda ili usluge, a njih 89% smatra kako recenzije imaju utjecaj na njihovu odluku o kupnji. Nešto više od polovice ispitanika (58%) osobno piše recenzije, što itekako ide u korist za 89% ispitanika koji su rekli kako će više vjerovati recenziji drugog korisnika nego promociji proizvoda od strane brenda.

Lajkaj, šeraj, kupuj

Osim što su se recenzije pokazale kao važna stvar pri kupovini, raspitali smo se i koliko je kupovina na društvenim mrežama zastupljena među ispitanicima i koliko su s njom upoznati.

Ponudu proizvoda na društvenim mrežama putem Facebook Marketplace-a i Instagram shopa pregledava 46% ispitanika, a kategorija koju najviše pregledavaju je moda. Jednaki postotak ispitanika obavio je i konkretnu kupnju putem društvenih mreža. Kupovali preko društvenih mreža ili ne, 74% ispitanika složilo se da su informacije o cijenama proizvoda istaknute na Instagram i Facebook fotografijama korisne za potencijalne kupce.

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter!

I uvijek budite u tijeku s novostima iz Dialoga.

Izdvojeno

Discord – IT mjesto za online druženje u 2024.

Ova besplatna aplikacija za tekstualne, glasovne i video razgovore isprva je bila jako popularna među gejmerima, a danas je koriste brojne zajednice različitih namjena, poput grupa za učenje.

TV je i dalje dominantan izvor vijesti, ali online platforme kontinuirano jačaju

Građani Hrvatske najviše vjeruju tradicionalnim medijima, dok su oprezni oko informacija s društvenih mreža i messaging aplikacija, iako ove komunikacijske platforme koriste sve više.

Tajna koju kriju najbolji svjetski brendovi

Izvješće Interbranda o Najboljim globalnim robnim markama u 2023. sveobuhvatno je vrednovanje i istraživanje onoga što je potrebno da postanete jedan od najvrjednijih brendova na svijetu.