Sedam savjeta za ostanak u sedlu

Što je činiti komunikacijskim profesionalcima?

4 min za čitanje
Piše: Marina Čulić Fischer

Vjerojatno se još sjećate 2008. godine i recesije koja je započela u Americi, da bi u godinama koje su uslijedile poput požara zahvatila cijeli svijet? Tada smo prvi put doista shvatili značenje sintagme globalno selo.

Nastavno na pad globalnog gospodarstva, ulaganja u zakup medijskog prostora (izvor: HURA, Media AdEx) u Hrvatskoj su u 2009. u odnosu na 2008. pala za 18% i nisu prestala padati sljedećih pet godina. Prvi skromni rast (od 1%) zabilježen je 2014., nakon čega smo imali ukupno četiri godine daljnjeg rasta, ali se nikad nismo vratili na ulaganja iz 2008. Dodatni udarac hrvatskom medijskom tržištu bio je pad Agrokora, čija su medijska ulaganja godišnje iznosila između 8-9% ukupnog tržišta i zbog čega je 2017. bila još jedna negativna godina za Hrvatsku medijsku industriju.

Gledajući ulaganja u pojedinačne medije, apsolutni pobjednik post-recesijske ere je digital. Ulaganja u online od 2009. do danas bilježe kontinuirani rast i sada iznose najmanje 17% svih medijskih investicija. Uz dobre vijesti za digital ipak je potrebno obratiti pažnju na segment manjih, nišnih portala iza kojih najčešće stoje mikropoduzetnici koji će zbog plitkog poslovnog modela teško preživjeti novu recesiju kojoj upravo gledamo u oči.

Televizija, iako u padu od 2009.-2014. (pa onda opet 2017.) i dalje uzima najveći dio medijskih ulaganja u Hrvatskoj i to je trend koji će se još neko vrijeme zadržati.

Treća grupa medija koja je nama PR-ovcima izuzetno važna je print. Tisak nažalost u zadnjih 10 godina bilježi kontinuirani pad i nema naznaka skorog oporavka. Dapače, godina velike svjetske pandemije značit će dodatni pad tiskanih medija i moja je procjena da mnogi od njih neće doživjeti niti drugu polovicu 2020.

Gdje se u svemu tome nalazi industrija odnosa s javnošću, koja je toliko ovisna o medijskom tržištu?

Televizijski plasman poslovnih tema uvijek je bio problematičan zbog vrlo uskog prostora kojeg televizijske kuće po tom pitanju pružaju. I prostor u tiskanim medijima posljednjih se godina sužavao, a sada, kada se print bori za život, suzit će se još više. Dodatno je izvjesno  da će se smanjiti i onaj prostor kojeg smo imali u dijelu online medija nestankom malih portala.

Kakva je, dakle, realna situacija i što je činiti komunikacijskim profesionalcima:

1. Zaboravite na targete koji predviđaju bilo kakav rast vrijednosti ili dosega dobivenog medijskog prostora. Drugi kvartal sigurno će zabilježiti pad zbog zamrzavanja poslovnih aktivnosti i pada komunikacijskih ulaganja, odnosno preslagivanja prioriteta poslovnog sektora. Taj pad do kraja godine nećemo moći nadomjestiti. Redefinirajte svoje ciljeve.

2. “Seljenje” komunikacijskih budžeta u online i proizvodnju sadržaja ne može adekvatno zamijeniti druga medijska ulaganja. Kuna uložena u sadržaj nije kuna uložena u medijski prostor ili odnose s medijima ili doseg do ciljane publike. Imajte na umu širu sliku.

3. Budite oprezni s ulaganjima u konferencije ili druge vrste evenata ili sponzorstava. Prvo, takva ulaganja vam ne mogu donijeti adekvatan povrat na investiciju u smislu medijske vrijednosti ili dosega i drugo, iracionalno je za očekivati da će (nadamo se) jesenski oporavak industrije evenata imati jednaki učinak na komunikacijske ciljeve kao da su se eventi ravnomjerno odvijali tijekom cijele godine.

4. Presložite prioritete – teme kao što su Employer Brending ili zaštita okoliša, koje su još do nedavno bile u trendu, sada su ustupile mjesto održivosti poslovanja, a prodaja i efikasnost postale su fokus odluka Uprava.

5. Vrijeme je za konsolidaciju komunikacijskih napora – potpuno je neefikasno da vam jedna agencija kreira sadržaj, druga vodi PR kampanje, treća se bavi promocijom na društvenim mrežama, a četvrta influencers marketingom, jer za to nemate ni vremena ni novaca. Dajte kormilo u ruke partneru koji ima resurse za upravljanje ukupnom komunikacijom i koji iz “novog normalnog” za vas može izvući najviše.

6. Ukoliko ulažete u kreiranje sadržaja za vlastite kanale, morate adekvatno uložiti i u promociju, inače nećete doprijeti do ciljane publike. Budžet od par tisuća kuna godišnje ne smatra se optimalnim budžetom. Poslušajte savjete stručnjaka.

 7. Dobro razmislite o institucionalnim partnerstvima. Mnogim su se javnim institucijama, pa i nevladinim udrugama, potpuno promijenili prioriteti i ako te promjene ne budete pratili, postat ćete irelevantni. Prilagodite svoje agende njihovima.

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter!

I uvijek budite u tijeku s novostima iz Dialoga.

Izdvojeno

#DK2024: Pet trenutaka koje ćemo pamtiti

Buzzword: fake news

Može li promjena narativa promijeniti način na koji ljudi doživljavaju ESG?

Promjenom kompliciranog ESG jezika kompanije mogu dobiti puno više podrške za svoje održive napore.

Tko su i što znaju najveći utjecajnici današnjice?

Vrijednost influencer marketinga bi do 2032. trebala dosegnuti 200 milijardi dolara.