Tips & Tricks: Organizacija nagradnog natječaja na društvenim mrežama

Jeste li se ikad zapitali koliko je komplicirano osmisliti i provesti nagradni natječaj bez kršenja pravila platforme?

4 min za čitanje
Piše: Viktorija Stukar

Na nagradnim natječajima moguće je osvojiti sve, od ručno rađenih sitnica, odjeće, obuće, tehnike pa do hrane. I svi pokušavaju, sudjeluju, trude se, prate upute i uživaju u iščekivanju proglašenja dobitnika. No, je li sve uistinu toliko jednostavno i za organizatore nagradnog natječaja? Sigurno nije.

Na početku, najvažnije je naglasiti kako se kada govorimo o nagradnom natječaju, podrazumijeva da natječaj organiziramo na način da se nagrada može osvojiti na temelju vještine (npr. najbrži točan odgovor) ili kreativnosti kako bi mogli osvojiti nagradu. Važno je razlikovati natječaj od nagradne igre, koja podrazumijeva igru na sreću i zahtijeva drugi set pravila.

Kako biste bili sigurni da je nagradni natječaj koji organizirate u skladu s pravilima, donosimo vam nekoliko točaka na koje biste trebali obratiti posebnu pažnju.

Pravilnik nagradnog natječaja

Svaki nagradni natječaj mora imati pravilnik u kojem će biti točno naznačeni podaci tko  nagradni natječaj organizira, točno vrijeme trajanja, kako sudjelovati, koje su nagrade i vrijeme proglašenja dobitnika. Bitno je naznačiti i koji su to faktori ili postupci koji dovode do diskvalifikacije nekog sudionika te sve tehničke poteškoće koje se potencijalno mogu dogoditi i otežati ili onemogućiti sudjelovanje u natječaju, a za koje organizator nije odgovoran. Iznimno je važno da svaki sudionik ima jednake šanse za dobitak tj. da je osiguran fair play.

Svaka platforma ima svoje zakonitosti, tako da dobro proučite što je dozvoljeno na društvenoj mreži na kojoj planirate provesti nagradni natječaj. Najčešće se natječaji organiziraju na Facebooku i Instagramu, stoga prije organizacije natječaj, savjetujemo da pravila za Facebook proučite ovdje, a pravila za Instagram ovdje. Budite sigurni kako ste u pravilnik stavili sve što platforma na kojoj natječaj organizirate zahtijeva od vas.

Što se točno može osvojiti u natječaju i pod kojim uvjetima

Iako možda djeluje očito, nagradu je također bitno detaljno opisati. Koliko nagrada se dijeli i što točno određena nagrada sadrži, kako se nagrade rangiraju ako su različite za različite dobitnike, koliko puta možete sudjelovati ako se radi se o natječaju s više krugova, može li jedna osoba osvojiti nagradu više puta ili jednom kad osvoji nagradu nema pravo sudjelovati dalje, etc. Definirajte i je li nagrada zamjenjiva i prenosiva na drugu osobu, kao i što ako se dobitnik ne javi za preuzimanje nagrade.

Tko može sudjelovati

Ovisno o proizvodu ili usluzi koju biste željeli pokloniti, naglasite korisnicima tko može sudjelovati. Najčešće pitanje koje se postavlja i većina ga neće preskočiti je mogućnost slanja nagrade u drugu državu. Često profili na društvenim mrežama imaju pratitelje iz susjednih zemalja. Kada nemate mogućnost slanja nagrade u neku od ostalih zemalja, naglasite to i ograničite natječaj geografski. Ako je pak nagrada vezana za uslugu koju je moguće iskoristiti isključivo na određenoj geografskoj lokaciji, i to je potrebno naglasiti prije početka nagradnog natječaja, kako se prilikom odabira dobitnika ne biste neugodno iznenadili zajedno s njim. Možda ćete uz ova ograničenja imati nešto manje sudionika, ali u konačnici će to biti i manje nesporazuma i nezadovoljstva.

Ovisno o usluzi ili proizvodu koji poklanjate privući ćete različite dobne skupine. Osim što je uobičajeno definirati iz kojih zemalja sudionici mogu biti, navedite i sudjeluju li isključivo punoljetne osobe ili je sudjelovanje dozvoljeno i maloljetnicima. Ne zaboravite navesti kako u okviru nagradnog natječaja prikupljate osobne podatke te pojasniti kako i na koji način, kako bi sudionici bili suglasni. U slučaju sudjelovanja maloljetnih osoba, suglasnost moraju dati osobe ovlaštene za njihovo zastupanje.

Cijela organizacija može se činiti kao velika gnjavaža za neku tako jednostavnu i lijepu stvar poput darivanja, ali vrijedi. Što više truda utrošite u organizaciju, to će natječaj biti uspješniji.

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter!

I uvijek budite u tijeku s novostima iz Dialoga.

Izdvojeno

Mikrofeminizam na TikToku

Mikrofeminizam na TikToku – trend koji mijenja narativ

Skretanjem pažnje na seksizam i "mikroagresije" s kojima se žene susreću u svakodnevnom životu, kreatori sadržaja na TikToku potaknuli su razgovor o rodnim nejednakostima koje su prisutne u današnjem društvu.

Senior PR Executive Wanted!

Ako si spreman/na za promjenu, pridruži se jednoj od najistaknutijih domaćih agencija za komunikacijski menadžment i postani dio našeg tima!

Mali influenceri donose velike rezultate

Saznajte kako i zašto mikro-influenceri preuzimaju primat u influencer marketingu