Tko ima najveći utjecaj na Instagramu?

Prema prosječnoj zaradi od objava na svojim Instagram profilima, vrh ljestvice drže globalno poznate osobe iz javnog života, sportaši i pjevači

2 min za čitanje
Piše: Nataša Blagojević

Suradnje s osobama utjecajnim na društvenim mrežama već odavno nisu novost, baš kao ni to da je Instagram omiljena platforma na kojoj najčešće i promoviraju dogovorene proizvode i usluge. Iako je utjecaj sam po sebi puno više od brojeva, neizbježno je da nam pri pogledu na nečiji Instagram feed, osim sadržaja te stila fotografija i videa, pažnju privuče i broj pratitelja. Tako je i kada su poslovne suradnje u pitanju jer, iako kompanije i brendovi nerijetko surađuju s influencerima koje prati i manji i veći broj Instagram korisnika, zlatno je pravilo kako najveći doseg u uglavnom imaju celebrityji odnosno poznate osobe iz javnog života poput glazbenika, glumaca, sportaša, itd. Nije iznenađujuće da je upravo njihov utjecaj na Instagramu ujedno i najskuplji.

Prema istraživanju koje je provela platforma Hopper HQ, prvo mjesto prema zaradi od sponzoriranih Instagram objava zauzima planetarno popularni nogometaš Cristiano Ronaldo koji u prosjeku objavu na svojem Instagram profilu naplaćuje impresivnih 1.6 milijuna USD. Na drugom mjestu nalazi se prošlogodišnji nositelj ove prestižne liste Dwayne “The Rock” Johnson, američki glumac i junak brojnih akcijskih filmova koji nimalo ne zaostaje za Ronaldom s prosječno 1.52 milijuna USD po objavi. Treće mjesto pripalo je pjevačici Ariani Grande, a ne iznenađuje što se na popisu nalaze i članice obitelji Kardashian i Jenner, čija je najmlađa članica Kylie „pala“ za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu te se ove godine nalazi na četvrtom mjestu.

Iako je riječ o vrtoglavim iznosima koji se mnogima mogu činiti pretjerani, neosporno je da je riječ o pojedincima čiji je utjecaj uistinu ogroman i seže mnogo dalje od društvenih mreža. Možda najbolji primjer je Kylie Jenner koja je jednim tweetom na temu koliko malo koristi Snapchat srušila vrijednost dionica kompanije za više od 7%, zbog čega je Snapchat izgubio više od milijardu dolara.

Izdvojeno

Instagram

5 najvažnijih zaključaka iz Instagram Trend Reporta za 2023.

Iz Instagramovog izvještaja o trendovima za 2023. doznali smo što Generacija Z vidi kao najvažnije teme i kako će se to odraziti na sadržaj na platformi.

Doznali smo koji trendovi će obilježiti komunikaciju domaćih brandova u 2023.

Suradnje s influencerima s manjim brojem pratitelja, ulaganja u sadržaj na društvenim mrežama i iskorak na TikTok obilježit će komunikaciju domaćih brandova u 2023.

Kako dosegnuti ciljanu publiku pomoću priopćenja za javnost

Pažljivim planiranjem i raznovrsnim sadržajem kroz klasičnu PR kampanju ostvarili smo ambiciozne ciljeve.