Tko ima najveći utjecaj na Instagramu?

Prema prosječnoj zaradi od objava na svojim Instagram profilima, vrh ljestvice drže globalno poznate osobe iz javnog života, sportaši i pjevači

2 min za čitanje
Piše: Nataša Blagojević

Suradnje s osobama utjecajnim na društvenim mrežama već odavno nisu novost, baš kao ni to da je Instagram omiljena platforma na kojoj najčešće i promoviraju dogovorene proizvode i usluge. Iako je utjecaj sam po sebi puno više od brojeva, neizbježno je da nam pri pogledu na nečiji Instagram feed, osim sadržaja te stila fotografija i videa, pažnju privuče i broj pratitelja. Tako je i kada su poslovne suradnje u pitanju jer, iako kompanije i brendovi nerijetko surađuju s influencerima koje prati i manji i veći broj Instagram korisnika, zlatno je pravilo kako najveći doseg u uglavnom imaju celebrityji odnosno poznate osobe iz javnog života poput glazbenika, glumaca, sportaša, itd. Nije iznenađujuće da je upravo njihov utjecaj na Instagramu ujedno i najskuplji.

Prema istraživanju koje je provela platforma Hopper HQ, prvo mjesto prema zaradi od sponzoriranih Instagram objava zauzima planetarno popularni nogometaš Cristiano Ronaldo koji u prosjeku objavu na svojem Instagram profilu naplaćuje impresivnih 1.6 milijuna USD. Na drugom mjestu nalazi se prošlogodišnji nositelj ove prestižne liste Dwayne “The Rock” Johnson, američki glumac i junak brojnih akcijskih filmova koji nimalo ne zaostaje za Ronaldom s prosječno 1.52 milijuna USD po objavi. Treće mjesto pripalo je pjevačici Ariani Grande, a ne iznenađuje što se na popisu nalaze i članice obitelji Kardashian i Jenner, čija je najmlađa članica Kylie „pala“ za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu te se ove godine nalazi na četvrtom mjestu.

Iako je riječ o vrtoglavim iznosima koji se mnogima mogu činiti pretjerani, neosporno je da je riječ o pojedincima čiji je utjecaj uistinu ogroman i seže mnogo dalje od društvenih mreža. Možda najbolji primjer je Kylie Jenner koja je jednim tweetom na temu koliko malo koristi Snapchat srušila vrijednost dionica kompanije za više od 7%, zbog čega je Snapchat izgubio više od milijardu dolara.

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter!

I uvijek budite u tijeku s novostima iz Dialoga.

Izdvojeno

Discord – IT mjesto za online druženje u 2024.

Ova besplatna aplikacija za tekstualne, glasovne i video razgovore isprva je bila jako popularna među gejmerima, a danas je koriste brojne zajednice različitih namjena, poput grupa za učenje.

TV je i dalje dominantan izvor vijesti, ali online platforme kontinuirano jačaju

Građani Hrvatske najviše vjeruju tradicionalnim medijima, dok su oprezni oko informacija s društvenih mreža i messaging aplikacija, iako ove komunikacijske platforme koriste sve više.

Tajna koju kriju najbolji svjetski brendovi

Izvješće Interbranda o Najboljim globalnim robnim markama u 2023. sveobuhvatno je vrednovanje i istraživanje onoga što je potrebno da postanete jedan od najvrjednijih brendova na svijetu.