Uključite OOO i u potpunosti se prepustite užitku godišnjeg odmora!

Za vrijeme godišnjeg, brige o poslu ostavite na poslu! Donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da uživate u svakom trenutku vašeg zasluženog odmora.

4 min za čitanje
Piše: Marko Sitar

Vrijeme je za godišnji! Dok pakirate kofere i pripremate se za potpuni mentalni i tjelesni restart, brige i obaveze svakako ne nosite sa sobom jer godišnji odmor je period kada se moramo u potpunosti posvetiti sebi, uzeti zasluženi predah od svih privatnih i poslovnih izazova te napuniti baterije za sve ono što nas čeka u ostatku godine. Brojna istraživanja pokazuju kako je velika većina zaposlenika znatno produktivnija nakon godišnjeg odmora, a ujedno su i smanjeni rizici od zdravstvenih komplikacija i burnouta. Godišnji odmor tako je win win situacija jer ne koristi samo zaposlenicima, već i njihovim poslodavcima koji će tijekom godine imati zadovoljnije i produktivnije radnike.

 

Isključivanje poslovnih briga nije lak zadatak, stoga donosimo nekoliko korisnih savjeta koje morate imati na umu ako se želite u potpunosti prepustiti užitku godišnjeg odmora, bez grižnje savjesti i konstantne strepnje da ćete se morati javiti na telefon ili uključiti laptop.

 

  1. Pametno planirajte i pripremite kolege

 

Prije nego uključite OOO (out of the office) opciju na vašem e-mailu i nestanete brzinom svjetlosti s radnog mjesta, imajte na umu da što prije završite hitne zadatke i ne ostavite nikakve repove za sobom, to ćete se na svom odmoru moći prije isključiti od neželjenih misli o poslu. Temeljito uputite svoje kolege u aktivnosti i odgovornosti koje im prepuštate te im pismenim putem navedite što ih sve može očekivati dok vas nema. Na taj način nećete brinuti o tome što se događa na poslu i je li sve pod kontrolom, a kolege će vam biti zahvalni na jasnim uputama.

 

  1. Uključite OOO i obavijestite suradnike do kad vas nema

 

Dok ste na godišnjem odmoru i bezbrižno uživate slobodnom vremenu, sjetite se kako je OOO (out of the office) automatska opcija za e-mail trenutno vaš najbolji prijatelj. Obavijestite partnere, klijente i vanjske suradnike koliko dugo vas neće biti na radnom mjestu i kome se mogu javiti za tekuća pitanja. U automatskoj poruci koja će se poslati svakom pošiljatelju jasno i kratko omogućite sve informacije i kontakte koji su im potrebni kako biste izbjegli neželjene pozive i poruke dok uživate u svom zenu.

 

  1. Postavite granice i uživajte u sadašnjem trenutku

 

Najvažniji korak za potpuni odmor je distancirati se od poslovnih komunikacijskih kanala. Koliko je moguće, nastojte što manje provjeravati mailove dok ste na odmoru i osvijestite koliko je važno prepustiti se užitku sadašnjeg trenutka i ne misliti na posao. Pokušajte telefon ostaviti u apartmanu ili sobi dok se opuštate na plaži i uživate u najljepšim trenutcima s obitelji ili prijateljima, većina kolega i suradnika razumije kako odmor služi za odmor.

 

  1. Posvetite se aktivnostima koje VAS opuštaju.

 

Sada je trenutak da uživate u onome o čemu sanjate i nestrpljivo očekujete cijelu godinu. Bilo da samo ležite na plaži i upijate zrake sunca, uživate u vodenim sportovima ili koktelu na nekoj ljetnoj zabavi, nastojte se što više prepustiti stvarima koje vas ispunjavaju jer ćete se tako vratiti na posao odmorniji, zdraviji i u konačnici produktivniji. Vi sami najbolje znate što vam je potrebno za dobar odmor, svi smo različiti. Nekima je ljenčarenje na plaži najbolji oblik odmaranja i opuštanja, dok su nekima istraživanje, kilometarska pješačenja i penjanje na planini ono što im je potrebno da napune baterije. Vaše želje i potrebe su bitne, vi ste kreatori vašeg idealnog godišnjeg, posvetite se sebi!

 

Ukratko, bezbrižan godišnji odmor moguć je jedino uz dobru organizaciju, postavljanje granica i potpuno opuštanje. Pritom imajte na umu kako je briga o sebi najvažnija ako želimo imati dugoročno uspješan i ispunjen život, kako privatno tako i poslovno. Uživajte na godišnjem, a telefon i ostale gadgete pokušajte koristiti samo kako biste zabilježili uspomene koje ćete imati za cijeli život.

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter!

I uvijek budite u tijeku s novostima iz Dialoga.

Izdvojeno

Discord – IT mjesto za online druženje u 2024.

Ova besplatna aplikacija za tekstualne, glasovne i video razgovore isprva je bila jako popularna među gejmerima, a danas je koriste brojne zajednice različitih namjena, poput grupa za učenje.

TV je i dalje dominantan izvor vijesti, ali online platforme kontinuirano jačaju

Građani Hrvatske najviše vjeruju tradicionalnim medijima, dok su oprezni oko informacija s društvenih mreža i messaging aplikacija, iako ove komunikacijske platforme koriste sve više.

Tajna koju kriju najbolji svjetski brendovi

Izvješće Interbranda o Najboljim globalnim robnim markama u 2023. sveobuhvatno je vrednovanje i istraživanje onoga što je potrebno da postanete jedan od najvrjednijih brendova na svijetu.